Amsterdam "Haringpakkerstoren" 1725
Hendrik Leth
PaperPrint
58 ⨯ 92 cm
€ 3.450
Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge
- About the artworkHOEK PRINS HENDRIKKADE EN SINGEL IN AMSTERDAM “Gezigt van de Haringpakkers Toren, nevens de Haarlemmer Sluis, en Nieuwe Vismarkt tot Amsterdam van 't Y aan te zien”. Ets met gravure gedrukt van twee koperplaten vervaardigd door Jan Smit en uitgegeven door Hendrik de Leth rond 1725. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 58,4 x 92 cm. In lijst. We zien de hoek Haarlemmersluis, Singel en Prins Hendrikkade, in oude stadsgezichten zeer geliefd vanwege het pittoreske ensemble. Het stadsbeeld toont een bedrijvige kade, toen nog aan het IJ gelegen. De boven op een oude vestingtoren gebouwde ranke torenspits, de Haringpakkerstoren van Hendrick de Keyser, bepaalde in hoge mate het silhouet van de stad. De toren werd in de middeleeuwen gebouwd als vestingwerk op de noordwestelijke hoek van de stadsomwalling en werd destijds de Heilig Kruistoren genoemd, een katholieke benaming. Tijdens de Spaanse overheersing van de Nederlanden, werden stedelingen die het katholieke geloof afvielen in deze toren gevangen gezet. Kort daarna werden de 'veroordeelden' heimelijk in de nacht zonder enig verhoor of proces gekneveld aan handen en voeten achterover van de toren in het IJ gegooid. Het werd hier ‘Haringpakkerij’ genoemd, omdat hier door de haringpakkers de haring werd gezouten en gekuipt. Na de Alteratie (1578) werd de toren omgedoopt in Haringpakkerstoren. In de toren werd door de haringpakkers vergaderd. Een stadsverordening uit 1601 bepaalde dat bij het luiden van een kleine klok in de toren de haringpakkers die in de buurt waren op de werkplek moesten verschijnen, om hun aandeel in de te verrichten arbeid te leveren. Op de achtergrond zien we een blok van negen 17de-eeuwse trapgeveltjes. Hier was de belangrijkste aanlegplaats voor de aanvoer van de dagelijkse goederen, waaronder met name melk en vis. De vangst werd ter plaatse op de visafslag gekeurd, verkocht en naar de verwerkende bedrijfjes gebracht. Ook werd rechtstreeks aan het publiek verkocht op de vismarkt aan de Haarlemmersluis. In de verte ligt de koepel van de Nieuwe Lutherse Kerk. De functies van overslag en markt zijn in de loop van de tijd verplaatst. Rond 1829 is de Haringpakkerstoren afgebroken, het toen zeer arme Amsterdam had geen geld voor het onderhoud van het verwaarloosde bouwwerk. Het titellint bovenaan de prent wordt vastgehouden door putti die ook een jakobsstaf, drietand en een spiegelretourschip bij zich hebben, duidend op het maritieme karakter van de stad. Prijs: Euro 4.350,- (incl. lijst)
- About the artist
Hendrik de Leth (Amsterdam, May 31, 1703 - Amsterdam, June 17, 1766) was a print artist, etcher, engraver, mapmaker, draftsman, bookseller, art dealer, publisher of prints, art collector and naturalia collector.
Hendrik de Leth was the son of Andries de Leth (plate cutter, bookseller, 1662-1731) and Nelletje Middenheespen. Hendrik had an older brother, Christiaan de Leth. In 1742 Hendrik married Sophia Otto, who died in 1753. Their marriage remained childless. It was likely that nephew Andries, son of Hendrik's brother Christiaan, would become the successor to Hendrik's business. However, he died in 1743. In 1766 Hendrik de Leth had a will drawn up just before his death, whereby Catharina le Blanc, granddaughter of brother Christiaan, became heiress. On September 30, 1766, the auction of his estate took place.[3]
In 1728, Hendrik joined the booksellers' guild. Before that he was a student of his father Andries de Leth, who had taken over the map, print and art dealership 'Op de Beurssluys, in den Visscher' in Amsterdam from the cartographer and printmaker Nicolaas Visscher II. Hendrik de Leth in turn took over this company after the death of his father in 1731.
As early as 1725, the work Images of the Wijdtvermaarde city of Amsterdam was published in addition to its most important Buildings and Gesites, all accurately drawn after life and published in Amsterdam.
His best-known work with 100 prints was published in 1730: The blessing splendor Kennemerlant : shows many glorious faces of the latter's most important pleasure places, noble houses, village and town buildings : starting with Kastrikum (...) / drawn after life and in the copper brought by H. de Leth; and briefly described by M. Brouërius van Nidek. - Amsterdam : De Leth, 1730. Many prints that De Leth made of Amsterdam can be found in the Amsterdam City Archives.
As a cartographer, De Leth was best known for his New Geographical Atlas and Historical Atlas, Van de Zeven Vereenigde Nederlandsche Provintien, published in 1740. De Leth also became known for the copper engravings he made around 1758 of the General Map of the Colony or Province of Suriname after the design of Alexander de Lavaux.
Are you interested in buying this artwork?
Artwork details
Related artworks
- 1 - 4 / 24
Samuel Dejong
Anatomia Blue heritage II Goliath Beetle closed BGG2019
Prijs op aanvraagVilla del Arte Galleries
Johannes Christiaan Karel Klinkenberg
Stadsgezicht Amsterdam1875 - 1925
Prijs op aanvraagGalerie Gabriëls
Jean-François Rauzier
Veduta Amsterdam 3 - Limited edition of 8 2015
Prijs op aanvraagVilla del Arte Galleries
Samuel Dejong
Anatomia Blue Heritage, Atlas Closed2017 - 2019
Prijs op aanvraagVilla del Arte Galleries
Jean-François Rauzier
Amsterdam Centraal - Limited edition of 8 2015
Prijs op aanvraagVilla del Arte Galleries
1 - 4 / 24Theo Meier
Een Balinese vrouw met offergaven1936
Prijs op aanvraagZebregs & Röell - Fine Art - Antiques
Rene Rietmeyer
"Japan, Tokyo, Kudan House" 20212021
Prijs op aanvraagEuropean Cultural Centre Collection
Marc Chagall
Mère et L'Enfant à La Tour Eiffel, 195420th century
Prijs op aanvraagArthouse Marc Chagall
Shiba Kokan
Schilderij van een Fantasie Hollanderearly 19th
Prijs op aanvraagZebregs & Röell - Fine Art - Antiques
1 - 4 / 24- 1 - 4 / 12