Zwaan op Boeken by Emile van de Kruk
Scroll to zoom, click for slideshow

Zwaan op Boeken 2016

Emile van de Kruk

Wood
55 ⨯ 60 ⨯ 30 cm
Price on request

Gallery De Twee Pauwen

Enquire about this artwork

About the artwork

De beeldhouwer Emile van der Kruk werkt met verschillende materialen, maar hout geniet de laatste jaren zijn voorkeur. Het feit dat hout een levend materiaal is dat zijn leven expliciet laat zien middels jaarringen is een bron van inspiratie.

De werken van Emile zijn erg spannend door de combinatie van tegenstrijdigheden. Waar de stijl van de werken uitgesproken robuust en ruw is, zichtbaar met kettingzaag en guts gemaakt, is de voorstelling genuanceerd en welhaast teder. Humor en controversiële onderwerpen worden door hem niet geschuwd. Tegengestelde krachten, het mannelijke en het vrouwelijke, vrolijkheid en ernst, hulpeloze overgave en kracht, drama en humor vormen steeds een eenheid.

Emile creëert een beeld wat recht van voren drie dimensioneel lijkt te zijn maar vanuit een andere hoek weer een andere perspectief geeft, het laat de toeschouwer in verwarring achter. Is het wel een beeldhouwwerk of toch een schilderij? De beelden zijn veelal deels geverfd, maar zo dun dat het pastel lijkt, het accentueert het hout eerder dan dat het verhult..

Het werk is gelaagd, eerst zie je het uiterlijk van het beeld, de pure voorstelling. Wat duidelijk wordt is dat het afgebeelde logisch lijkt, maar eigenlijk helemaal niet logisch is, zoals bij de werken van Escher. Vervolgens gaat de spanning spelen tussen materiaal en voorstelling. Geleidelijk geeft dan de compositie zijn geheim prijs, het verhaal wordt duidelijker. Maar ook dit verhaal kent weer zijn lagen, associaties die zich geleidelijk aan de toeschouwers prijs geven.

About the Artist - 2 more artworks

Emile van de Kruk (Rotterdam, 1956) is a Dutch sculptor. He studied at the art academies of Rotterdam and Amersfoort but also holds a degree in Art History from the University of Utrecht. Van de Kruk’s bilateral portfolio consists of wooden and bronze/mixed pieces, which are, in turn, very diverse stylistically as well as in terms of subject-matter. His wooden sculptures are instantly recognizable due to their rough finish, whereas his bronze pieces are slightly more refined but still convey a sense of unruliness. Figuration is key and art historical as well as psychoanalytical references can be traced back in every piece.