AN EARTHLY PARADISE   by Lawrence Alma-Tadema
Scroll to zoom, click for slideshow

Lawrence Alma-Tadema

AN EARTHLY PARADISE 1892

€ 3.450

Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge

Enquire about this artwork

About the artwork

AN EARTHLY PARADISE Heliogravure uit 1892 vervaardigd door de Berlin Photographic Co. naar het schilderij (Opus CCCVII) van Lawrence Alma-Tadema. Gesigneerd met potlood door Alma-Tadema. Later met de hand gekleurd. Afm.: 40 x 76 cm. Het onderwerp is een van de bekende thema’s in de Victoriaanse genreschilderkunst. Progressieve kunstcritici uit het latere Victoriaanse tijdperk klaagden hevig over de talloze schilderijen van moeders met baby’s. Hier knielt de moeder eerbiedig om de hand van de baby te kussen. In het werk zijn archeologisch specifieke elementen uit Alma-Tadema’s repertoire verweven met de iconografie van de Victoriaanse kindertijd. Het kussen van de baby ligt op een Romeinse bank, een type dat vaak voorkomt op Alma-Tadema’s schilderijen; het babybadje, net zichtbaar tussen de gordijnen aan de rechterkant, is een in de vloer verzonken Romeins bassin. Het meest in het oog springend detail is de kleine Romeinse sandaal, prominent aanwezig op de voorgrond, een veelvoorkomend motief op Victoriaanse schilderijen van de kinderjaren. Met de voor hem karakteristieke vindingrijkheid interpreteerde Alma-Tadema het conventionele motief in termen van archeologische nauwkeurigheid. Het zelfde zou gezegd kunnen worden van het werk als geheel: het eenvoudige Victoriaanse onderwerp van een moeder met haar baby is getransformeerd in een tafereel met Romeinse grandeur. Prijs: Euro 3.450,- (incl. lijst)

About the Artist - 23 more artworks

Sir Lawrence Alma-Tadema was born on the 8th of January in 1836. He grew up Dronrijp in the Netherlands.

He was educated at the Royal Academy of Antwerp in Belgium.

Alma-Tadema became famous for his paintings on his depictions of the luxury and decadence of the Roman Empirewith languorous figures set in fabulous marbled interiors or against a backdrop of dazzling blue Mediterranean Sea and sky.

Though admired during his lifetime for his draftsmanship and depictions of Classical antiquity, his work fell into disrepute after his death, and only since the 1960s has it been re-evaluated for its importance within nineteenth-century English art.

In 1870, he settled in England, here he lived for the rest of his life. He died on the 28th of June in 1912, he was buried in a crypt in St. Paul's Cathedral in London.

Artwork details